HTML

ladamus

Friss topikok

  • Dr. Kovács Tibor: A karéla, balzsamkörte, kesrű dinnye, keserű uborka a vércukorszintre van hatással, minden cukorbe... (2018.02.08. 13:10) London 1.
  • Feldin: létező, bár címet elfelejtő és vidéken tartózkodás okán rss olvasót meg nem nyitó olvasó az egyik. (2011.08.01. 22:36) Stevenage 1.
  • Feldin: Léteznek. Örömmel olvassák. (2011.01.08. 00:08) Karácsony 2010 - keresztény szemmel
  • ladamus: Kimaradt, hogy, bár számomra a fő attrakció a felirat volt, azért meglehetősen sok időt sikerült e... (2010.08.12. 01:51) Dzsunagadh es Girnar
  • ladamus: @Feldin: Persze. De sajna sok mindent nem lehet. Vagy a hely olyan, vagy a helyzet. Azert igyexem. (2010.07.13. 12:44) Szúrat

Linkblog

Az elmult nehany napon es naprol sem irtam. Jobb is ez igy. Ebben az irdatlan meleg orszagban sikerult ugyanis emberesen megfazni. Laz, torokfajas, kohoges toltotte ki ezeket a napokat. Allitolag sima helyi virusfertozes, mondjak a helyiek, de persze a hypochonder orvos azt mondja belolem, hogy a sok vacak legkondibol beszedtem valahol egy kis legios kort. (Kedves nem orvos olvasoimnak: nem osi betegseg ez, hanem az American Legion egy legkondicionalt szallodaban tartotta rendes eves gyuleset, ahol aztan tobben csunya tudogyulladast kaptak, meg is haltak es a nem megfeleloen karbantartott legkondicionalo berendezes kondenz vizebol mutattak ki eloszor a Legionella pneumophila nevu bakteriumot, ami ennek a bajnak a korokozoja.) Emellett szol az is, hogy a ciprofloxacin 3.napja utan kezdtem jobban lenni. Sebaj.

Kozben Ahmedabadba erkeztem. Ez viszonylag fiatal varos, jovore lesz epp 400 eves. Egy bizonyos Ahmed sah alapitotta, aki eleg nagyszabasu epitkezeskre is gondot forditott. 400 ev azonban sok ido es a rendezettseg azota megszunt, a fallal korulvett varos (aminek a falai csak reszben allnak, de a kapui mindenhol megvannak) maga a megtestesult kaosz. Raadasul valoszinuleg a Foldon az egyik legnagyobb nepsuruseg is itt lehet. Amugy az iszlam epiteszet, az un. indoszaracen stilus remekmuvei valoban remekek, mar ha az ember megtalalja oket. Az viszont szinte lehetetlen. Szerencsemre a punai ismeretlen ismeros unokahuga itt el es epp van egy kedves muzulman baratja. Az oregur igazi ezeregyejszakai beli mesealak szakallal, kaftannal, ahogy kell. Mindent es mindenkit ismer, raadasul konyvkiado is. Meg is ajandekozott rogton egy sajat maga altal kiadott konyvvel, ami allitasa szerint a legjobb ismerteto Ahmedabad muzulman regisegeirol. Valoban, 2008-as utannyomasa egy 1889-es angol felmeresnek! Mindenesetre korbevitt egy nagy csomo mecseten, kisebbeken, nagyobbakon, mind aprolekos faragasokkal diszitett igazi ekszerdoboz. Az egyik mecsetben epp befejezte a Koran oktatast a mollah. Odajott hozzank. Kerdezi honnan jottem. Mondom Magyarorszagrol. Az oreg rogton meg is magyarazta: az kerem Europaban van. Erre a mollah: ahhha, tehat Genfben. Nem eppen, az is csak egy varos. Hol is? Talan Daniaban. No, a foldrajzorat rovidre zartuk.  Kovetkezo kerdes, hogy en is muzulman vagyok-e. Mondom, hogy nem, hanem kereszteny. Ahha. Mire az oreg: azon belul mi? Protestans vagy mi? Katolikus. Erre az oreg: Catholic matlab Orthodox matlab Sunni jesi. (Ez valahogy igy forditodna: katolikus vagyis orthodox vagyis szunnita feleseg.) Le lettem kaderezve. :)

Meglatogattunk nehany eldugott siremleket is. Kozben az oregur meselt tortenelemrol es mindenfele torteneteket is. A marathakrol mindenesetre elegge lesulyto velemenye volt: azok csak pusztitani, lopni es a mas vagyonat eladni jottek! Sivadzsi itt nem nemzeti hos.

Masodik ahmedabadi napom is labadozassal telt. Vendeglatoimmal elkirandultunk a Szarkhedzs Roza nevu helyre, ami egy muzulman szent hely, siremlek, nagymecset es zarandokkozpont a varostol nehany kilometernyire (utikonyv szerint, merthogy a valosagban a varos elerte mar, sot...). Szinten Ahmed sah alapitotta megpedig igen grandiozus tervek alapjan. Mindezek mellett ugyanis egy tatai tonyi viztarozot is epittetett melle, annak a partjara meg ket palotat. Ez utobbiak romosan is szepek. 

Emlekezzunk meg a modern varosrol is. Ahhoz kepest, hogy 6 millios es a kozlekedese elkepesztoen kaotikus, maga a varos egesz tervezett es szamos szep modern epulettel rendelkezik, pedig nem is ez az igazan tervezett modern varos, hanem a nehany kilometerre allo Gandhinagar, ami Gudzsarat allam fovarosa. Oda nem tervezek menni, merthogy minek? 

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor holnap Lothalba kirandulok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ladamus.blog.hu/api/trackback/id/tr422159199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása