HTML

ladamus

Friss topikok

  • Dr. Kovács Tibor: A karéla, balzsamkörte, kesrű dinnye, keserű uborka a vércukorszintre van hatással, minden cukorbe... (2018.02.08. 13:10) London 1.
  • Feldin: létező, bár címet elfelejtő és vidéken tartózkodás okán rss olvasót meg nem nyitó olvasó az egyik. (2011.08.01. 22:36) Stevenage 1.
  • Feldin: Léteznek. Örömmel olvassák. (2011.01.08. 00:08) Karácsony 2010 - keresztény szemmel
  • ladamus: Kimaradt, hogy, bár számomra a fő attrakció a felirat volt, azért meglehetősen sok időt sikerült e... (2010.08.12. 01:51) Dzsunagadh es Girnar
  • ladamus: @Feldin: Persze. De sajna sok mindent nem lehet. Vagy a hely olyan, vagy a helyzet. Azert igyexem. (2010.07.13. 12:44) Szúrat

Linkblog

 

Szinte mindenki ünnepli a Karácsonyt napjainkban. A keresztények számára talán nem (olyan nagy) kérdés, hogy mit is jelent ez. De vajon mit jelenthet Karácsony a nem hívő emberek számára? Ez tényleg csak valamiféle tömeghisztéria? Tényleg a konzum világ kényszeríti az emberekre a “karácsonyi őrületet”? Biztosan van ebben is igazság. De bizonyára van valami szerepe, van valami értelme a Karácsonynak társadalmi és egyéni szinten is. Talán azért hangsúlyozza mindenki, hogy ez a szeretet ünnepe, mert ez egy olyan nap, amikor bárki kimutathatja az érzelmeit. Amikor levetheti páncéljai egy részét, amikor megpihenhet. Amikor akár vallástalanul is lehet igazi ünnepe. Amikor senki nem nevezi “nyálasnak” ha megöleli a másikat, ha elmondja neki, hogy milyen fontos számára. Talán az ajándékozás se csak arról szól, hogy a világkereskedelem az év végén javítson a mérlegen. Talán az embereknek szüksége van arra, hogy hátsó szándék nélkül ajándékozhassanak. Karácsonykor senki sem gondolkozik azon, hogy vajon ezt vagy azt az ajándékot milyen okból, milyen szándékkal kapta, vagy, hogy hogyan köteleződik most le az ajándékozónak. 

 

Az ajándék és ajándékozás felvet még egy érdekes kérdést. Gyermekkorunktól azt tanuljuk, hogy legyünk önzetlenek, hogy adjunk, hogy ajándékozzunk. Bis dat qui cito dat és hasonló bölcsességekkel alakítják tudatunkat. Eközben azonban az önzetlenség sokszor túlzásba csap át. Sokan, akiket igazán jó embernek ismerek, mondják, hogy nem szeretnek ajándékot kapni. Bizony azt kell mondanunk, hogy a szeretetnek része nemcsak az adakozás, hanem az elfogadás képessége is. Szeretetből adjuk meg a lehetőséget a másik embernek, hogy kifejezze a szeretetét. Ha ajándékkal, hát ajándékkal. Az ajándék elfogadásával jelezzük, hogy igen, én is szeretlek, igen bízom benned, hogy szeretetből és nem valamiféle számításból adod ezt most nekem. Értékelem azt az energiát amit belefektettél ebbe az ajándékba. És itt a pénz nem számít. Bármilyen egyszerű is az az ajándék, akkor is ezt fejezi ki. Ha pedig történetesen van pénz és drága ajándékról van szó az is épp ugyanezt fejezi ki. 

Ha a Karácsony mindezt képes jelenteni a társadalom széles rétegeinek, ha képes gondolkodásra serkenteni, akkor betöltötte hivatását még úgy is, ha talán nem ez az eredeti jelentése.

 

Ha van ilyen, akkor minden kedves Olvasómnak Boldog Karácsonyt kívánok!


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ladamus.blog.hu/api/trackback/id/tr222533180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása