HTML

ladamus

Friss topikok

  • Dr. Kovács Tibor: A karéla, balzsamkörte, kesrű dinnye, keserű uborka a vércukorszintre van hatással, minden cukorbe... (2018.02.08. 13:10) London 1.
  • Feldin: létező, bár címet elfelejtő és vidéken tartózkodás okán rss olvasót meg nem nyitó olvasó az egyik. (2011.08.01. 22:36) Stevenage 1.
  • Feldin: Léteznek. Örömmel olvassák. (2011.01.08. 00:08) Karácsony 2010 - keresztény szemmel
  • ladamus: Kimaradt, hogy, bár számomra a fő attrakció a felirat volt, azért meglehetősen sok időt sikerült e... (2010.08.12. 01:51) Dzsunagadh es Girnar
  • ladamus: @Feldin: Persze. De sajna sok mindent nem lehet. Vagy a hely olyan, vagy a helyzet. Azert igyexem. (2010.07.13. 12:44) Szúrat

Linkblog

 Reggel hosszabb búszúttal indultunk kifelé Moszkvából. Az úticél Vlagyimir volt. Ezt a regi orosz várost valamikor a X. században alapította Vlagyimir kijevi fejedelem. Két szép székesegyház áll itt a XII. századból és egy kicsit későbbi kolostor is. Maga a város hangulatos, a belváros XVIII-XIX. századi kétszintes házakból áll. Leginkább Esztergomra emlékeztet, vagy Pápára. Az első ember-léptékű normális hely Oroszországban, amit látok. Néhány órás kódorgás és némi ebéd után (adják sajnos: nem kell megenni, de ajánlatos, amúgy finom is, ma pl. kaptunk borscsot) este tovább buszoztunk. Betértünk egy faluba, amit Istentől kedvelt András fejedelem (Andrej Bogoljubszkij) alapított 900 éve, s benne kolostort is egy álom következtében. A falu neve is ez: Bogoljubovo. Szép kis orosz faházak, gyönyörű faragott díszítéssel. Általában nem vagyok a szíbes népi művészet nagy rajongója, de ez igazán tetszett. Végül kikötöttünk Szuzdalban, ami egy tizenezres falu-város. A “városkép” falusi: két emeletesnél magasabb épület nincs. Közben ez az egyik legnagyobb egyházi-történelmi központ errefelé. Menet közben a táj leginkább sík, alig-alig szakítja meg egy-egy domb. Eleinte a leégett tőzeg kísérteterdeje után élő  fenyő- és nyírfaerdők váltakoznak az út mentén, később szépen művelt földek: ez Oroszország legtermékenyebb 40x70 km-es területe, ahol elég érthetetlen módon kiváló minőségű fekete talaj van. Végül kellemes dombvidékre értünk, itt terül el Szuzdal.

 

Van egy orosz idegenvezetőnk, aki kiválóan beszél magyarul. Itt tanulta a nyelvet és nem is volt hosszabban Magyarországon két nyarat kivéve. Persze mókás akcentusa van, és egy-két jellegzetes kifejezése: “széksegyház”, “az épület a XVII. században épült föl”, a “föl”-t jól megnyomva, stb. Összességében nagytudású, jól szervező nő.


 

 

A látnivaló sok és szép, de a buszban ülés, a buszból ki, buszba be az idegeimre megy. Már nem nagyon bírok ilyen kevés mozgással létezni. Sebaj. Este sikerült kicsit hosszabban és tempósabban járni egyet Szuzdalban. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ladamus.blog.hu/api/trackback/id/tr743182616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása