HTML

ladamus

Friss topikok

  • Dr. Kovács Tibor: A karéla, balzsamkörte, kesrű dinnye, keserű uborka a vércukorszintre van hatással, minden cukorbe... (2018.02.08. 13:10) London 1.
  • Feldin: létező, bár címet elfelejtő és vidéken tartózkodás okán rss olvasót meg nem nyitó olvasó az egyik. (2011.08.01. 22:36) Stevenage 1.
  • Feldin: Léteznek. Örömmel olvassák. (2011.01.08. 00:08) Karácsony 2010 - keresztény szemmel
  • ladamus: Kimaradt, hogy, bár számomra a fő attrakció a felirat volt, azért meglehetősen sok időt sikerült e... (2010.08.12. 01:51) Dzsunagadh es Girnar
  • ladamus: @Feldin: Persze. De sajna sok mindent nem lehet. Vagy a hely olyan, vagy a helyzet. Azert igyexem. (2010.07.13. 12:44) Szúrat

Linkblog

Eltelt nehany nap es nem lustasag okozta a bejegyzesek elmaradasat, hanem az internet hozzaferes hianya.

A kovetkezo ahmedabadi napom kirandulassal telt. Ez itt autoberlest jelent, amit csak soforrel adnak es az jobb is igy. A kirandulas eloszor Lothalbe vezetett, A 80 kilometeres utat sikerult is alig masfel ora alatt megtenni. Lothal gudzsarati nyelven annyit tesz, halott hely vagy a holtak helye. Es valoban. Reges regen halott holtak helye ez. Az egyik legjelentosebb indu volgyi lelohelyrol van szo a mai India teruleten. Bizonyara sokan emlekeznek meg iskolai tanulmanyaikbol az Indus Volgyi Civilizaciora, vagy ahogy manapsag nevezik az Indus Civilizaciora. Talan felremlik a tankonyvbol egy szigoru szakallas szobrocska kepe, esetleg egy pecseteloe, amin pupos bivaly lathato es nehany kivehetetlen irasjegy. Nos, igen, errol a kulturarol van szo, aminek ket legfontosabb lelohelye, Mohendzso Daro (ami szinten azt jelenti, csak szindhiul, hogy a holtak dombja) es Harappa az 1947-es ketteosztast kovetoen Pakisztanhoz kerult.

Lothalt 1957 es 1962 kozott astak, azota egy kapavagast sem tettek. Nem tul nagy telepules, kb. 300x400 meteres az egesz. Van benne egy magaslaton fekvo kozpontibb resz, van egy alsovaros es van egy kb. 200x100 meteres medence, ami ugy tunik, hogy egy arra folyo folyon keresztul tengeri kikoto, sot a dagaly visszaduzaszto hatasatol fuggoen dokk is volt. Maga a lelohely szepen karbantartott kert. Kar, hogy a feltart strukturak egy reszet allagmegovasi cellal meg a hatvanas evekben visszatemettek.

A lelohely mellett egy 1976-ban felepitett, berendezett es azota erintetlen muzeumocska all. A nagyszamu leletbol maroknyit mutatnak csak be, a tobbi a Nemzeti Muzeumba, illetve annak raktaraba kerult, Delhibe.

A kirandulas innen Ahmedabad fele folytatodott kis kiterovel egy Adaladzs nevu faluba, ahol a kornyek legszebb lepcsos kutja, vavja talalhato. Ez gudzsarati sajatossag. Mivel a viz igen melyen van, ezert nem egyszeruen egy kutat epitenek, hanem tobb emelet melysegu lepcsosrt, aminek az aljan aztan a kut kezdodik. A lepcsosort korbe igen gazdagon diszitik kofaragvanyokkal. Ez csak kb. 500 eves, de valoban egeszen csodalatosan megmunkalt darab.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ladamus.blog.hu/api/trackback/id/tr962169092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása